El cor és un òrgan animal que serveix per a impulsar la sang per tot el cos. Acostuma a tenir una, dues o quatre cavitats segons la mena d'animal. És un múscul buit que impulsa la sang per dins dels vasos sanguinis. És l'element central del mediastí (regió anatòmica compresa entre els dos pulmons) i està connectat a conductes anomenats venes (per les quals arriba la sang al cor) i artèries (conductes de sortida). Amb cada batec, envia una onada de sang a través de les artèries.
El cor d'un vertebrat es compon de múscul cardíac, un teixit de múscul estriat involuntari que només es troba en aquest òrgan. El cor humà mitjà, bategant a 72 pulsacions per minut, bateguerà aproximadament 2.500 milions de vegades al llarg de la vida (uns 66 anys). Pesa una mitjana de 250-300 g en les femelles i 300-350 g en els mascles.[1]
L'interior està dividit en dues meitats, la dreta i l'esquerra, separades per un envà, a més consta de dues cambres, una superior o aurícula i una inferior o ventricle. Aquestes dues cambres es comuniquen per les vàlvules auriculoventriculars, que són la vàlvula tricúspide situada entre l'aurícula i el ventricle drets i la vàlvula mitral entre l'aurícula i el ventricle esquerres. A les aurícules arriben les venes caves i les pulmonars. D'altra banda, la sortida de sang dels ventricles està regulada per les vàlvules sigmoides o semilunars, cap a les artèries aorta i pulmonar.
(Font: Wiquipedia)
Aquí trobaràs més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada